Kikwit: artsen manifesteren voor herstel veiligheid (CongoForum)

KIKWIT- De leden van de Provinciale Raad van de Orde van Artsen, afdeling Kikwit (Kwilu), zijn gisteren de straat opgegaan om de onveiligheid aan de kaak te stellen. Deze uiting van woede komt na de aanslag, enkele dagen geleden, op de provinciale voorzitter van deze corporatie door niet-geïdentificeerde gewapende mannen, bericht Radio Okapi.

In hun nota verzoeken de manifestanten de veiligheidsdiensten en de stedelijke overheid hun verantwoordelijkheid op te nemen om de veiligheid in de stad te herstellen.

Met spandoeken en scanderend voor vrede en veiligheid liepen de artsen door de hoofdstraten van Kikwit, van het Kazamba-monumentplein tot het gemeentehuis.

Meerdere slachtoffers, neen tegen het banditisme

Volgens hen is de demonstratie bedoeld om de toenemende onveiligheid in deze als vreedzaam beschouwde stad aan de kaak te stellen. Afgezien van het Kuluna-fenomeen (stedelijk gangsterisme) betreuren zij ook het gewapend banditisme, dat binnen de gemeenschap meerdere slachtoffers maakt.

Het meest recente geval deed zich voor in de nacht van 18 op 19 augustus ten huize van de provinciale voorzitter van de Orde van Artsen van Kwilu , terwijl hij sliep. Hoewel hij ternauwernood van de aanval werd gered, werden al zijn waardevolle bezittingen meegenomen.

Ten overstaan van de vertegenwoordiger van de burgemeester van Kikwit werd hun memo voorgelezen door de voorzitter van de cel van de Orde der Artsen, Dr. Gracien Malala:

“Wij, de artsen van Kikwit, staan als één man op om nee te zeggen tegen banditisme in al zijn vormen, ja tegen de veiligheid van mensen en hun eigendommen. We zullen zulke daden nooit meer accepteren. Laat de veiligheidsdiensten hun werk volledig en in real time doen. Mijnheer de burgemeester, wij rekenen op uw groot verantwoordelijkheidsgevoel om het aangetaste imago van onze mooie stad te herstellen door haar veiligheid opnieuw te garanderen.

Afgelopen maandag hadden jonge katholieken van Kikwit ook gemarcheerd om het gebrek aan veiligheid aan de kaak te stellen.

© CongoForum, 24.08.22

Beeld-bron: Guy Kilundu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.